MENÜ
Yetişkin
Çocuk
İznik Rehberi
İznik Rehberi

İznik Tatili İçin

İZNİK TARİHİ

#
01
SEYİRBUTİK

İlk Türk Başkenti

- İznik'in anadoludaki ilk Türk Başkenti olduğunu,

- İznik’in Dört Medeniyete Başkentlik yaptığını (Bthynia Krallığı, Doğu Roma İmparatorluğu (Bizans), Anadolu Selçuklu Devleti ,Osmanlı İmparatorluğu)

- Hristiyanlık dini açısından en kutsal üçüncü kent olduğunu,

- Bugünkü kent planının 2300 yıl önce yapıldığını ve günümüzde hala devam ettirildiğini,

- Klasik Çağda(İ.Ö. 5 yy-3 yy) bilinen dünyanın en önemli mandıra merkezlerinden biri olduğunun ve İznik’te üretilen peynirlerin kıta Avrupasına ihraç edildiğini,

02
SEYİRBUTİK

İznik Konsilleri

- Bursa’ya adını veren Bthynia imparatorluk hanedanı Prusias ailesinin önemli fertlerinden II. Prusias’ın mezarının İznik’te olduğunu,Marmara bölgesinde günümüze kadar korunmuş tek Roma dönemi Tiyatrosunun İznik’te olduğunu,

- Milano fermanından 13 yıl sonra hristiyanlık dininin ilk küresel toplantısının imparator Constantinus’un katılımıyla İznik’te yapıldığını (I.Konsül toplantısı),

- İkinci İznik, yedinci hristiyanlık konsil toplantısının yine İznik’te olduğunun( İ.S. 787) ve bu konsül toplantılarından sonra Pazar gününün ibadet günü olarak kabul edilip tatil ilan edildiğini,Osmanlı İmparatorluğunun ilk Mescit, İlk Medrese, İlk İmarethane yapılarının İznik’te olduğunu,

- Osmanlı İmparatorluğunun en anıtsal yapılarındaki çini süslemelerinin İznik’te yapıldığını,

#

İZNİK VE SANAT

#
01
SEYİRBUTİK

İznik Çinisi

M.Ö. 3000 yılının ilk yarısında mimari ile tanışan İznik Çinisi, İslam mimarisinde M.S 9.YY’da kullanılmaya başlanmıştır.

Bu topraklardaki çini sanatı, 13. YY’da Selçuklu mimarisinin doruğa ulaştığı dönemde gelişmiş ve buna bağlı olarak pek çok camii, medrese, türbe ve saray duvarları çinilerle bezenmiştir.

Özellikle 15 ve 17. Yüzyıllar arasında İznik, önemli bir çini ve seramik üretim merkezi haline gelmiştir. Burada üretilen çiniler de sadece İstanbul‘daki saray duvarlarını değil tüm dünya saraylarını güzelleştirmiştir.

İznik Çini'lerinde; lale, sümbül, nar, karanfil gibi çiçek motifleri kullanılmıştır. Mavi, firuze, yeşil ve kırmızı en çok kullanılan renklerdir.

02
SEYİRBUTİK
Adil Can-Nursan Sanat Atölyesi

Adil Can Güven ve eşi Nursan Hanım geleneksel Anadolu seramiklerinin idealist ve bilimsel bir şekilde üretimini yaparak, hem klasik tarzın gelecek kuşaklara aktarılması hem de Anadolu’nun kendine has seramiklerini gün ışığına çıkartıp tanıtılmasını amaç edinmiştir.

1984 yılından itibaren faaliyette olan atölyede, oğulları Rauf ve Cem ile birlikte, usta-çırak geleneğini devam ettirmekteler.

Bu atölyede, özellikle İznik Çini ve seramiklerinin geleneksel yöntemlerle üretimi yapılmaktadır.

#
#
03
SEYİRBUTİK

Son Meşe Fıçıcı İsmail Amca

İznik’te yapışkan ya da çivi kullanılmadan, el yapımı meşe fıçı imalatının son neferi…

Şimdilerde torunu ile birlikte bu zanaati yaşatmaya çalışıyorlar.

04
SEYİRBUTİK
Tespih Yapımı

Kimine ya sabır çektirir, kimine şükür…

Tesbih yapımında kullanılan malzemeler, yapım aşamaları, uygulama denemeleri…

Bunların hepsini yapacağınız atölye ziyaretlerinde ustasından öğrenebilirsiniz.

#
#
05
SEYİRBUTİK
İznik Çakırca Çömlek Atölyesi
İnsanoğlunun yerleşik yaşam sürmeye başladığı Neolitik Çağ'dan bugüne değin çanak-çömlek yapmaya devam ettiği bilinmektedir. İnsanın yaşamına konfor kazandırma ihtiyacından kaynaklanan arayışı, onu pişmiş toprağı geliştirmeye götürmüştür. Çanak-çömlek ve tasarlanan diğer formlarla ihtiyaçlarını karşılarken, bunu bir zanaata da dönüştürmüştür. Bu zanaatı İznik'te yaşatarak, geleneksel formları ürettiği objelerde yaşatmaya devam eden Hasan Yaman'ın atölyesinde siz de bu gizemli üretime şahit olabilirsiniz.
06
SEYİRBUTİK
Müşküle İğne Oyaları ve yapım

Hayallerini iplere örüyorlar, bir motif bin hikaye..

Antalya’da yaşayan, iğne oyası konusunda yıllardır araştırmalar yaparak, ülkesinde yayınlar çıkarıp, sergiler açan Japon yazar İkumi Nonaka ve iğne oyasıyla ilgilenen dört Japon kadın Müşküle Köyü’ne ziyarette bulundular.

Antalya'da yaşayan, iğne oyası konusunda yıllardır araştırmalar yaparak, ülkesinde yayınlar çıkarıp, sergiler açan Japon yazar İkumi Nonaka ve iğne oyasıyla ilgilenen dört Japon kadın Müşküle Köyü'ne ziyarette bulundular.

#

İZNİK NEREDE

#
01
SEYİRBUTİK
İznik Ulaşım Rehberi

İznik'e araçları ile gelecek misafirlerimiz İDO' ya ait Yenikapı-Yalova, Pendik-Yalova tarifeli seferleri ile Yalova'ya ulaşabilirler. Yalova'dan Bursa istikametine doğru yol alarak Orhangazi merkezinden sola dönerek İznik yönüne zeytin ağaçları ve İznik Gölü eşliğinde 40 km. süren bir yolculuk ile gelebilirler. Ayrıca Darıca Eskihisar-Topçular arasında 24 saat sürekli düzenlenen feribot seferleri ile Altınova üzerinden TEM bağlantısıyla ücretli otoyol üzerinden 35 km yolculuk yaptıktan sonra Orhangazi gişelerinden çıkarak İznik Gölü kıyısına ulaşmaları mümkündür. Otoyol çıkışında İznik Yönüne dönüldüğü taktirde 30 km. süren bir yolculuk ile İznik merkeze ulaşmak mümkündür.

A) Deniz Yolu İle İznik'e Gelmek:

İstanbul'dan İznik'e Deniz Yolu ile Nasıl Gidilir?

İznik'e araçları ile gelecek misafirlerimiz İDO' ya ait Yenikapı-Yalova, Pendik-Yalova tarifeli seferleri ile Yalova'ya ulaşabilirler. Yalova'dan Bursa istikametine doğru yol alarak Orhangazi merkezinden sola dönerek İznik yönüne zeytin ağaçları ve İznik Gölü eşliğinde 40 km. süren bir yolculuk ile gelebilirler. Ayrıca Darıca Eskihisar-Topçular arasında 24 saat sürekli düzenlenen feribot seferleri ile Altınova üzerinden TEM bağlantısıyla ücretli otoyol üzerinden 35 km yolculuk yaptıktan sonra Orhangazi gişelerinden çıkarak İznik Gölü kıyısına ulaşmaları mümkündür. Otoyol çıkışında İznik Yönüne dönüldüğü taktirde 30 km. süren bir yolculuk ile İznik merkeze ulaşmak mümkündür.

Araçsız gelecek misafirlerimiz İDO' ya ait Yenikapı ve Pendik'ten Yalova'ya gelen hızlı feribotları kullanabilecekleri gibi ayrıca her gün Bostancı, Kartal ve Tuzla'dan Yalova'ya düzenlenen deniz otobüslerini de kullanabilirler. Yalova iskelesine ulaştıkları zaman hemen iskelede bulunan İznik Minibüslerine binerek 1 saatlik yolculuk ile İznik merkeze ulaşmaları mümkündür.Talep edildiği taktirde Yalova'dan İznik'e transferiniz için yardımcı olabiliriz.

B) Karayolu ile İznik'e Gelmek

İstanbul'dan İznik'e Deniz Yolu ile Nasıl Gidilir?

İstanbul TEM otoyolundan Gebze'den sonra İzmir yönüne dönerek Osmangazi köprüsü üzerinden 95 km lik bir yolculuk ile Orhangazi gişelerinden çıkılır. İznik istikametine döndükte sonra 40 km.'lik bir yolculukla İznik merkeze ulaşılır.

Osmangazi Köprüsünü kullanmak istemeyen misafirlerimiz körfezi dolaşabilirler. İzmit-Gölcük-Karamürsel güzergahından Karamürsel çıkışında İznik yönüne dönerek Samanlı Dağları üzerindeki köyler arasından İznik Gölü kenarındaki Boyalıca kasabamıza ulaşabilirsiniz. Boyalıca'da sola İznik yönüne döndüğünüz taktirde 20 km'lik yolculuk ile İznik merkeze ulaşacaksınız.

Adapazarı istikametinden gelecek misafirlerimiz, Adapazarı-Bilecik kara yolundan Mekece kasabasının çıkışında İznik istikametine dönerek 35 km.'lik bir yolculuk ile İznik merkeze ulaşmaları mümkündür.

Bursa istikametinden gelecek misafirlerimiz, Ankara Yolu'ndan Yenişehir'e dönerek, veya Yalova yolundan Gemlik çıkışından dönerek İznik Gölü Güney kıyısından veyahut da Orhangazi ilçe merkezinden sağa dönerek İznik Gölü Kuzey kıyısından İznik merkeze ulaşabilirler.

C) Hava yolu ile İznik'e Gelmek

İznik'e 30 km. mesafede bulunan Uluslararası Bursa Yenişehir Havaalanı'na birçok ilimizden tarifeli sefer bulunmaktadır. Hava yolu ile ilçemize gelmek isteyen misafirlerimiz Yenişehir'e ulaştıktan sonra taksi ya da İznik minibüsleri ile ilçe merkezimize ulaşmaları mümkündür. Ayrıca sitemiz üzerinden talep edilmesi halinde bizler de yardımcı olmaktayız.

İZNİK HAVA DURUMU

İZNİK'TE NE YAPILIR

01
SEYİRBUTİK

İznik'te Gezilecek Yerler

Birçok devlete başkentlik yapmış, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan İznik (Nicea) günümüzde de ayakta kalan eserler ve doğal yaşamı ile siz ziyaretçilerini bekliyor.

Muhteşem doğasında ve İznik Kalesi içerisinde yapabileceğiniz aktivitelerle ilgili bilgi almak için hemen "İznik'te Neler Yapılır?" sayfamızı ziyaret etmelisiniz.

İznik haritasını ve küçük İznik Rehberi 'ni cihazınıza kaydetmek için lütfen fotoğrafa tıklayınız.

Görseli indirmek için tıklayınız...

Görseli üzerine fare ile tıklayarak büyütebilirsiniz.

İZNİK'TE NEREDE KALINIR

#
01
SEYİRBUTİK
İZNİK OTELLERİ

İznik otelleri ve pansiyonları, her bütçeye uygun seçenekler sunmaktadır. İznik Gölü otellerinin yoğun olduğu sahile yakın bir konumda olan İznik Otel Seyir Butik, misafirlerine en uygun fiyata otel konforunu sunarken, ev rahatlığında tatil yapmalarını da sağlamayı hedeflemektedir.

Her zevke ve bütçeye uygun 11 ayrı odalarımızı ve aile süitlerimizi "Odalarımız" sayfasında inceleyebilirsiniz.

İznik otel fiyatları içerisinde en uygun fiyatlı rezervasyon fırsatı için hemen "Rezervasyon"'a veya ön bilgi almak için ise "Telefon Et" butonuna tıklayınız.

Rezervasyon Telefon Et


Sıkça Sorulan Sorular

İznik Gölü, Türkiye'nin 3. büyük tatlı su gölü olup yakın bir geçmişe kadar suyu içiliyordu. Sodalı mineraller içeren İznik ( Askania ) Gölü'nde yüzülebilmekte olup 2 adet can kurtaran hizmeti de verilen halk plajı ve kıyıda birçok kamp yerleri bulunmaktadır. Sahili kum çakıl karışımıdır.
İznik ve İznik Gölü, Marmara Bölgesi'nin güneyinde yer almaktadır. Bursa'nın ilçesi olan İznik, Orhangazi ilçesi ile birlikte İznik Gölü'nün kenarında bulunmaktadır. Yüksek oksijeni ve temiz havası, yeşil zeytin ve meyve bahçeleri ile bilinmektedir. İstanbul, Bursa, Kocaeli ve Sakarya illerine 1 saat mesafede bulunmaktadır. İznik'e nasıl gidilir sorunuz için yukarıdaki ilgili başlığı okuyabilirsiniz.
İznik Gölü havzasında kurulan en eski medeniyetlerden olan Bitinya Krallığı zamanında, İznik Gölü ve çevresine Askania denirdi. Bu bereketli topraklar birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Eski ismi Nicaea olan ve Osmanlı, Roma, Bizans, Selçuklu gibi imparatorluklara başkentlik yapan İznik bu güzel göle de ismini vermiştir.
İznik Gölü ve havzası orta ılıman iklimin etkisinde olduğu için Akdeniz Bölgesi'nde olduğu gibi yıl boyu güneşli hava miktarı yüksektir. Güneyinde Katırlı Dağı, Kuzeyinde İse Samanlı Dağları olduğu için İznik Gölü kendi iklimini yaratmıştır. Günlük hava durumu için üst satırlara göz atabilirsiniz.
İznik'teki tarihi ve turistik yerler, gezilecek ve görülecek yerlerle ilgili yukarıdaki açıklamaları okuyabilir, iznik gezi haritasını indirebilirsiniz.